Meubelmakers in spe laten het beste van zichzelf zien

 

 

Daniël Lubbers uit Rekken, geconcentreerd aan het werk.

Wat hun ogen zien creëren de handen van de toekomstige meubelmakers

HENGELO – Wat hun ogen zien, kunnen hun handen maken. Dertien meubelmakers in spé deden woensdag een gooi naar de landelijke finale van de wedstrijd Skills meubelmaken voor roc-studenten uit heel Nederland. Daniël Lübbers uit Rekken is een van hen. 

De ruimte in het Techniekhuis van het ROC van Twente in de oude Storkfabriek in Hengelo vult zich met het geluid van zagen, timmeren en schuren. In opperste concentratie werken aanstaande meubelmakers aan hun werkstukken. De wedstrijd in Hengelo is een horde die genomen moet worden om straks nationaal en zelfs internationaal tot de besten te kunnen behoren.

Liefhebbers

Dit zijn liefheb­bers. Die kunnen iets wat niet voor iedereen is weggelegd

Alfred Evers, praktijkdocent

Alfred Evers, praktijkdocent techniek, hout en restauratie geniet met volle teugen van het vakmanschap dat de jonge deelnemers aan de dag leggen. „Dit zijn allemaal liefhebbers. Die kunnen iets met hun handen wat niet voor iedereen is weggelegd”, zegt hij. „Dit is een mbo-opleiding, maar wat hier gebeurt is hbo-praktijk.”

Goede vaklui zijn schaars, Evers weet dat als geen ander. Zijn vakgebied en opleiding mag zich niettemin verheugen over een grote populariteit. „Regionaal hebben we nu zestig studenten die deze richting volgen en dat is echt veel. We leiden hier op tot meubelmaker of tot interieurbouwer. Dat is heel breed. Belangrijkste eigenschappen zijn creativiteit en gevoel voor het ambacht. Dat de bouw om ‘handjes’ zit te springen is bekend, maar deze mensen hier kunnen iets bijzonders.”

Niet storen

Daniël Lübbers mag tijdens de wedstrijd niet gestoord worden. Geconcentreerd werkt hij aan de opdracht. De klok tikt in het nadeel van de deelnemers. „Je moet gewoon zorgen dat je binnen de gestelde tijd je werk afhebt en dat is wel even wennen”, zegt Daniël na de wedstrijd. Hij heeft er een goed gevoel over, maar hij is bescheiden als het over zijn eigen kansen gaat. „Ik ben niet heel zeker dat ik doorga, maar het zou wel heel mooi zijn.”

Lübbers is altijd al gefascineerd geweest door de meubelmakerij, zegt hij. „Iets maken met je handen van massief hout is echt geweldig om te doen. Ik zie mezelf ook echt die kant op gaan en niet richting de interieurbouw. Daar is het materiaal allemaal al bewerkt en kun je er niet meer je eigen draai aan geven.”

41 wedstrijden

Natasja Bosvelt, skillscoördinator van het ROC van Twente, kijkt intussen vol trots naar de studenten. „Het is echt geweldig om dit op onze locatie te mogen houden. Alleen al onze studenten doen mee aan 41 wedstrijden in allerlei beroepen. Deelname betekent iets extra’s op weg naar een mooie toekomst. Een van onze vroegere kappersstudenten is inmiddels de vaste kapper van zangeres Davina Michelle. Dat is geweldig.”

De jury houdt intussen de klok goed in de gaten. Als er nog een minuut te gaan is wordt dat de dertien deelnemers snel duidelijk gemaakt. Dan zit het werk erop en wordt het gereedschap neergelegd. Donderdag zullen acht van de dertien deelnemers horen dat ze door mogen naar het Nederlands kampioenschap Skills The Finals in het voorjaar.