TECHNICUS HOUT EN RESTAURATIE (BOL/NIVEAU 3)

Werk jij graag met hout en wil je meer dan alleen timmeren? Spreekt het restaureren van oude gebouwen je aan. Wil je alles weten over houtsoorten, houtverbindingen en historische houtconstructies? Wil je worden uitgedaagd om met oude en nieuwe technieken en computergestuurde machines te werken? Dan is de nieuwe opleiding Technicus Hout en Restauratie misschien iets voor jou. De wereld van
het hout kom je overal tegen. Als Technicus Hout en Restauratie word je ‘hout breed’ opgeleid. Na deze opleiding ben je een volwaardig vakman. Echt alles wat met hout te maken heeft, komt aan bod. Je gaat aan de slag met verschillende houtsoorten, bijzondere houtverbindingen zoals zwaluwstaarten, maar ook met bijzondere houtconstructies. Je gaat werken met historische bouwmaterialen zoals deuren, ramen en gebinten, maar ook met meubels en onderdelen van interieurs. Daarbij maak je gebruik van de modernste computergestuurde machines en leer je de nieuwste houtbewerkingstechnieken. Het restaureren van historisch timmerwerk is ook een belangrijk onderdeel. Voor het onderhoud en restaureren van historische gebouwen heb je specifieke kennis nodig en moet je bijzondere vaardigheden beheersen. Het mooie van deze opleiding is dat ambacht, innovatie en creativiteit bij elkaar komen. De nadruk ligt vooral op praktische scholing. Op deze manier kan het bijna niet anders dan dat je passie voor het vak ontwikkelt.

Toelatingseisen

Diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
of een mbo-diploma Timmerman niveau 2 (de opleiding duurt dan geen 3, maar 2 jaar);
of een gelijkwaardig diploma.

Duur van de opleiding

De opleiding duurt 3 jaar

Theorie en praktijk

Je volgt een dag theorie bij ROC van Twente, locatie Gieterij in Hengelo. Je krijgt een dag praktijkinstructie bij het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht in Hengelo. Daarnaast loop je gemiddeld drie dagen stage in de week.

Vakkenpakket

Loopbaan en Burgerschap (LB) • Nederlands • Rekenen • Vaktechnische vakken.

Kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld: € 1.357,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder bent, moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent, hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor de hele opleiding.

Na de opleiding

Je kunt gaan werken, maar doorstuderen kan ook. De opleiding Specialist Restauratie Timmerwerk (niveau 4) is een prima vervolg. Ook andere vervolgopleidingen, zoals assistent uitvoerder zijn mogelijk.

Print
Email
WhatsApp

Bekijk de video over de opleiding Technicus Hout en Restauratie

Doe mee

We vertellen je graag meer over onze opleidingen. Je kunt je gegevens achter laten, dan nodigen wij je uit om een keer een kijkje te komen nemen bij ons praktijk- en opleidingscentrum.

basis-restauratiewerk

Kijk ook eens bij de opleiding

Basis restauratiewerk timmeren
Restauratiewerk timmeren
Basis restauratiewerk metselen
Restauratiewerk metselen