uitwisseling

Duits- Nederlandse uitwisseling

Duimstok, Zollstock, Gliedermaßstab… “Die van jullie werkt heel anders, laat eens zien.” “Dann die Sockelleiste noch, ach ja plint heißt das bei Euch.” – Een kleine greep uit de beleving van afgelopen week. Als RIBO namen we samen met het Berufskolleg für Technik Ahaus (BTA) deel aan het Duits-Nederlands project: Meubels in historische omgeving (Interreg VI).
Zeven Duitse studenten kwamen naar Hengelo om een tuinbank voor de Engels Tuin in Ootmarsum en een keuken voor Museum Ootmarsum te bouwen. Zeven Nederlandse studenten gingen in Ahaus aan de slag met een tuinbank en een leespult voor Kloster Bentlage bij Rheine.
Passie voor vakmanschap én hout verbindt – over grenzen heen. We kijken terug op een geslaagde week van uitwisseling met onze Duitse collega’s in Ahaus. De resultaten kunnen zich laten zien. Als de Duitse studenten dan ook nog in aanraking komen met circulair materiaal en een tuinbank van redwood (!) voor zich hebben staan zie je hun genieten.

Een week waarbij leerlingen niet alleen geweldige resultaten leverden maar ook het werken zelf, de vaktaal en culturele verschillen op ontspannen manier konden ontdekken. Het is enorm leerzaam om te ontdekken wat men in het buurland net iets anders aanpakt en uiteindelijk bij het zelfde resultaat terecht komt. Dergelijke programma’s verrijken de kwaliteit van het vakmanschap en verbinden ons als buurlanden. Een groter compliment dan “Dürfen wir Montag wieder zurück kommen?” kan men ons niet geven. Op naar een prachtige samenwerking over de grens.