Startschot uitbreiding Praktijkcentrum Restauratie & Ambacht tot Restauratie- en innovatielab

Op 11 maart 2022 heeft Roy de Witte, gedeputeerde voor Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit, het startschot gegeven. Zo kunnen we in de toekomst nog beter blijven werken aan het behoud van het restauratie vakmanschap. Ambacht, innovatie, circulair en duurzaam bouwen komen samen. Met dank aan de Provincie Overijssel, Leader, Gem. Hengelo, TBI Fundatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, ROC van Twente en diverse sponsoren. Mooi dat er zo’n groot draagvlak is voor vakmanschap, waarmee we het erfgoed in de toekomst in stand kunnen houden.

Meubelmakers in spe laten het beste van zichzelf zien

 

 

Daniël Lubbers uit Rekken, geconcentreerd aan het werk.

Wat hun ogen zien creëren de handen van de toekomstige meubelmakers

HENGELO – Wat hun ogen zien, kunnen hun handen maken. Dertien meubelmakers in spé deden woensdag een gooi naar de landelijke finale van de wedstrijd Skills meubelmaken voor roc-studenten uit heel Nederland. Daniël Lübbers uit Rekken is een van hen. 

De ruimte in het Techniekhuis van het ROC van Twente in de oude Storkfabriek in Hengelo vult zich met het geluid van zagen, timmeren en schuren. In opperste concentratie werken aanstaande meubelmakers aan hun werkstukken. De wedstrijd in Hengelo is een horde die genomen moet worden om straks nationaal en zelfs internationaal tot de besten te kunnen behoren.

Liefhebbers

Dit zijn liefheb­bers. Die kunnen iets wat niet voor iedereen is weggelegd

Alfred Evers, praktijkdocent

Alfred Evers, praktijkdocent techniek, hout en restauratie geniet met volle teugen van het vakmanschap dat de jonge deelnemers aan de dag leggen. „Dit zijn allemaal liefhebbers. Die kunnen iets met hun handen wat niet voor iedereen is weggelegd”, zegt hij. „Dit is een mbo-opleiding, maar wat hier gebeurt is hbo-praktijk.”

Goede vaklui zijn schaars, Evers weet dat als geen ander. Zijn vakgebied en opleiding mag zich niettemin verheugen over een grote populariteit. „Regionaal hebben we nu zestig studenten die deze richting volgen en dat is echt veel. We leiden hier op tot meubelmaker of tot interieurbouwer. Dat is heel breed. Belangrijkste eigenschappen zijn creativiteit en gevoel voor het ambacht. Dat de bouw om ‘handjes’ zit te springen is bekend, maar deze mensen hier kunnen iets bijzonders.”

Niet storen

Daniël Lübbers mag tijdens de wedstrijd niet gestoord worden. Geconcentreerd werkt hij aan de opdracht. De klok tikt in het nadeel van de deelnemers. „Je moet gewoon zorgen dat je binnen de gestelde tijd je werk afhebt en dat is wel even wennen”, zegt Daniël na de wedstrijd. Hij heeft er een goed gevoel over, maar hij is bescheiden als het over zijn eigen kansen gaat. „Ik ben niet heel zeker dat ik doorga, maar het zou wel heel mooi zijn.”

Lübbers is altijd al gefascineerd geweest door de meubelmakerij, zegt hij. „Iets maken met je handen van massief hout is echt geweldig om te doen. Ik zie mezelf ook echt die kant op gaan en niet richting de interieurbouw. Daar is het materiaal allemaal al bewerkt en kun je er niet meer je eigen draai aan geven.”

41 wedstrijden

Natasja Bosvelt, skillscoördinator van het ROC van Twente, kijkt intussen vol trots naar de studenten. „Het is echt geweldig om dit op onze locatie te mogen houden. Alleen al onze studenten doen mee aan 41 wedstrijden in allerlei beroepen. Deelname betekent iets extra’s op weg naar een mooie toekomst. Een van onze vroegere kappersstudenten is inmiddels de vaste kapper van zangeres Davina Michelle. Dat is geweldig.”

De jury houdt intussen de klok goed in de gaten. Als er nog een minuut te gaan is wordt dat de dertien deelnemers snel duidelijk gemaakt. Dan zit het werk erop en wordt het gereedschap neergelegd. Donderdag zullen acht van de dertien deelnemers horen dat ze door mogen naar het Nederlands kampioenschap Skills The Finals in het voorjaar.

 

 

 

Restauratietrainingen, najaar 2021

Wil jij jouw restauratiekennis en – vaardigheden op peil houden of je daarin verder ontwikkelen? Dit najaar organiseren wij weer een aantal interessante, praktijkgerichte restauratietrainingen.  De trainingen zijn bestemd voor erfgoedprofessionals, zoals medewerkers van bedrijven betrokken bij restauratie en onderhoud, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, monumentenwachters, bouwkundig inspecteurs, medewerkers woningcorporaties en vastgoedbeheerders,  ambtenaren belast met monumententaken en/of handhaving en leden van erfgoed-commissies. 

De volgende trainingen staan op de planning:

13, 20 en 27 oktober Restauratie en onderhoud; uitvoering en begeleiding
2 november Restaureren in de praktijk
5 november Onderhoud en verduurzaming van historische panden
8 en 9 november Herstellen van houtconstructies
15 en 16 november Historische binnenbetimmeringen
19 november Stutten en stempelen van historische panden
23 november Masterclass historisch timmerwerk en houtconstructies
25, 26 en 30 november Restauratie knip- en snijvoegen
29 november Houtsoorten, aantasting en herstel
2 en 3 december Inboeten, repareren en voegen van oud metselwerk
7 december Herstellen van scheuren in gevels
8 december Na-isolatie van monumentale panden
10 december Masterclass historisch metsel- en voegwerk
14 en 15 december Verwerken van bladlood in de restauratie

Nadere informatie over ons trainingsaanbod treft u ook aan op www.restauratietrainingen.nl

De trainingen vinden plaats in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht (PRA), gevestigd op een historisch erf op het Landgoed Twickel te Hengelo. RIBO beschikt met dit centrum over een inspirerende en technisch goed geoutilleerde praktijk-leer omgeving. Er zijn verschillende ruimtes voor instructies en een uitstekende (machinale) werkplaats met moderne machines.  In company trainingen zijn uiteraard ook mogelijk.

We zien uw aanmelding graag tegemoet! Aanmelden kan via de site of per e-mail info@restauratietrainingen.nl

Trainingen gaan door bij voldoende deelname.

Cursuslocatie                                                                                                      Contactpersoon: Martin Bellers    T. 06-55793787 

Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht                           

Haarweg 3  7555 PC Hengelo                                                              

074-2919555                                                                                                        

 

 

Ouderwets boter karnen in het centrum van Markelo in ‘nieuw’ karnhuisje: alleen de karnhond ontbreekt nog

 

 

MARKELO – De karnhuisjes, wie kent ze nog? Begin jaren 1900 waren ze talrijk. Nu is er aan de zijkant van museumboerderij Eungs Schöppe een heus karnhuisje geplaatst. 

Maaike Thüss 05-03-21, 16:18

Het huisje is gemaakt door studenten van de opleiding Technicus Hout en Restauratie van het ROC in Hengelo. Als opvolger van de karnton, waarin boerinnen met de hand boter karnden, deed het huisje als een van de eerste mechanische onderdelen dienst op de boerderijen. Met de hand duurde het karnen van boter drie uur, door deze innovatie was de boter in ruim een uur klaar. In het huisje werd een tredmolen geplaatst waarin een ‘karnhond’ liep, die daarmee de molen al lopend aandreef.

Kinderen

Overigens werden toen, als de hond niet in staat was, ook kalveren en vaker nog kinderen ingezet voor dit klusje. Ook in Markelo was er een aantal van dit soort huisjes. De boter was voor eigen gebruik en wat over was werd op een boterkarretje geladen. Getrokken door de karnhond liepen de boeren naar de Botermarkt in Deventer, waar het overschot verkocht werd.

 

 

 

Er zijn niet veel afbeeldingen van karnhuisjes bewaard gebleven. Hier een Markelose boerderij aan de Rijssenseweg met karnhuisje in Markelo. In 1938 is deze boerderij verbouwd en toen is waarschijnlijk ook dat karnhuisje afgebroken. © Stichting Heemkunde Markelo

Opleiding vol passie

Met de komst van de Coöperatieve Zuivelfabriek begin 1900, waren karnhuisjes in Markelo overbodig en brachten de boeren hun melk naar Stokkentreeft. „Ik ben erg blij dat het huisje herbouwd is en nu te zien is bij Eungs Schöppe”, zegt initiatiefnemer Diederik Roeterdink, voorzitter van Maarkels Landschap en lid van de Erfgoedcommissie Hof van Twente.

De cirkel is mooi rond: waar ooit de zuivelfa­briek stond is nu een karnhuisje te bekijken

Diederik Roeterdink, Erfgoedcommissie

Het rad is origineel

In het huisje is een origineel rad geplaatst, dat uit de opslag van de Stichting Stadsherstel uit Almelo komt. De ‘ombouw’, het houten huisje om het rad heen, is gereconstrueerd door studenten van de opleiding Technicus Hout en Restauratie, onderdeel van RIBO (restauratie en innovatie in de bouw in Overijssel.) Twan, Koen en Alf zijn drie van hen en hielpen het karnhuisje op de plek te zetten.

Historisch besef

„Bij ons zijn zestig leerlingen die vol passie hun opleiding volgen”, vertelt Alfred Wevers, docent. „Ze mogen zelf kiezen waaraan ze werken. Voor deze heren was dat dit project, maar we bouwen ook meubels en huizen en gaan nu bijvoorbeeld aan de slag met een molen in het Open Lucht Museum in Arnhem. Het is belangrijk om mensen historisch besef bij te brengen.”

Het karnhuisje bevat behalve originele elementen als een slot en het rad ook nieuwe. „Maar we hebben ons best gedaan om ook bijvoorbeeld ‘nieuwe-oude’ spijkers te gebruiken”, vertelt Wevers.

Nog beeldender

Willemien Schoneveld, voorzitter van Eungs Schöppe, is heel blij met de nieuwe aanwinst. „Ons doel is om het cultureel erfgoed van Markelo te behouden en mensen de historie te laten zien. Het karnhuisje past hier naadloos in. We hadden al een karnton om te laten zien, maar dit is nog beeldender. We zijn van plan om volwassenen, maar voornamelijk kinderen te leren over het ontstaan van boter en karnemelk. Het karnhuisje is mooie pr voor ons museum.”

Roeterdink is er al net zo trots op. „De cirkel is mooi rond: op de plek waar ooit de zuivelfabriek stond, aan het Kaasplein, is nu een karnhuisje te bekijken.”

 

Kom naar de open dag Technicus Hout en Restauratie op woensdag 5 februari 2020 van 15-21 uur

Werk je graag met hout en wil je ontdekken of de nieuwe opleiding Technicus Hout en Restauratie iets voor jou is?

KOM NAAR DE OPEN DAG

Proef de sfeer op deze unieke opleidingslocatie en maak kennis met studenten die reeds met deze opleiding zijn gestart. Zij vertellen graag over hun ervaringen.

Woensdag 5 Februari 2020 van 15:00 tot 21:00 uur

Adres: Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht Haarweg 3 in Hengelo (O)

Tel.: 06-55793787 - mbellers@ribo.n

Flyer open dag 2020

Excursie en samenwerking Openluchtmuseum Arnhem

 

Op 3 december hebben 45 studenten Technicus Hout en Restauratie met docenten en instructeurs een bezoek gebracht aan het Openluchtmuseum.

Na een toelichting op het museum en het onderhoud van de gebouwen zijn de studenten met verschillende opdrachten op pad gegaan. Een interessante excursie met dank aan de medewerkers van het Openluchtmuseum.

Hieruit volgt een mooie samenwerking m.b.t. het uitvoeren van opdrachten, stages etc.

Volgend jaar gaan we beginnen met de bouw van een tjasker, voor het Openluchtmuseum,  van accoya hout.

Boosten circulaire business case

Stichting RIBO richt zich al ruim 12 jaar op het circulair bouwen, specifiek binnen de erfgoedsector door hergebruik van historisch bouwmateriaal te bevorderen.

RIBO beschikt over een depot met een grote voorraad authentieke bouwmaterialen. Deze materialen worden door  sloop van gebouwen in Oost-Nederland verkregen en opgeslagen. Streekeigen historisch bouwmateriaal krijgt daarmee een 2e leven. RIBO gebruikt deze materialen ook als lesmateriaal voor opleidingen en trainingen.

RIBO heeft de ambitie om in de komende jaren uit te groeien tot een professionele aanbieder van circulaire, historische bouwmaterialen.

Dit vraagt om een andere aanpak, om een nieuw business case model.

RIBO gaat het komend jaar samen met Balance en Result, Saxion en Pioneering onderzoeken welk  business case het meest geschikt is en welke impact dat heeft op de huidige werkwijze en organisatie.

Het onderzoek naar de verdere  professionalisering van het depot is een van de Proeftuinen van de transitieagenda Circulair Bouwen voor Overijssel.

Op 20 november jl. vond de startbijeenkomst plaats bij RIBO te Hengelo.

            

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Overijssel

 

Diploma uitreiking studenten Technicus Hout en Restauratie

Op woensdag 9 oktober hebben 11  geweldige studenten Technicus Hout en Restauratie hun vakdiploma in ontvangst mogen nemen.  Zij hebben deze  3 jarige hout brede opleiding gericht op timmeren, meubel maken en restaureren met goed gevolg kunnen afsluiten

.    

De uitreiking vond plaats bij Erve Hondeborg in Zenderen in een pachtig gerestaureerde Twickelschuur. Familie, vrienden  en stagebedrijven waren bij de uitreiking aanwezig. Henk Robben, voorzitter van de Stichting Twentse Erven feliciteerde de gediplomeerden en onderstreepte het belang van het behoud van het restauratie vakmanschap.   Naast het vakdiploma  ontvingen de gediplomeerden eveneens het Praktijkcertificaat ROP, waarop staat aangegeven op welke restauratieprojecten zij hun beroepspraktijkvorming hebben gedaan.

   

Deze opleiding, waarbij   ambachtelijk wordt gecombineerd met het toepassen van moderne machines en technieken, blijkt jongeren  zeer aan te spreken.  Op dit moment volgen  50 studenten deze opleiding. Een dag in de week krijgen zij praktijkinstructie in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht in Hengelo, waar zij werken aan uiteenlopende interessante opdrachten en werkstukken.  Voor veel jongeren sluit deze opleiding beter aan op hun interesse dan bestaande reguliere opleidingen op het gebied van bouw/hout.

De opleiding is het resultaat van een goede samenwerking tussen ROC van Twente en RIBO.

Nieuwe schooljaar THR is begonnen

Dit nieuwe schooljaar is een groep van 18 enthousiaste studenten, gestart met de opleiding Technicus Hout en Restauratie. De studenten worden gedurende 3 jaren opgeleid in restauratie, timmeren, meubels maken en machinaal houtbewerken. Het bijzondere aan deze opleiding is dat ambacht en innovatie met elkaar worden verbonden.

Het accent ligt op de  praktijkinstructie in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van RIBO, waar de studenten allerlei bijzondere opdrachten en werkstukken gaan maken, zoals het bouwen van een Mariakapel of bijenstal, het herstellen van ramen, deuren en kozijnen en het maken van een replica van een zogenaamde zerkenlichter. Voor veel werkstukken wordt gebruik gemaakt van de historische bouwmaterialen die bij RIBO in het depot zijn opgeslagen.

  

Deze opleiding is voor jongeren die met hout willen werken een goed alternatief voor bestaande timmer- en meubelopleidingen.

Geslaagde Restauratiefair 2019

Op zondag 30 juni jl. vond de 5e editie plaats van de Restauratiefair. 6o standhouders namen deel aan dit bijzondere evenement waar Passie voor het restauratieambacht en duurzaam erfgoed centraal stond.

Een groot aantal ambachtslieden liet zien wat er bij komt kijken om restauratiewerk uit te voeren. Voegers, restauratie stucadoors, schilders, rietdekkers, leidekkers etc. toonden hun vakmanschap. Daarnaast waren 20 organisaties aanwezig waar bezoekers konden informatie en advies konden verkrijgen over zeer uiteenlopende restauratieaspecten.

                                  

Ook leerlingen van het ROC van Twente, CIBAP en het HMC Amsterdam namen deel aan de fair en toonden hun passie voor houtbewerken, meubel maken en restauratie schilderen.

Twee studenten, die in augustus deelnemen aan de World Skills in Kazan, Rusland, gebruikten deze dag als trainingsdag.

                                  

Tijdens de fair konden bezoekers deelnemen aan een Prijsvraag.
Door het raden van het juiste aantal m3 hout, dat was verwerkt in een houten toren van Assink gebinten die op het terrein te bewonderen was,
kon een cadeaubon ter waarde van € 100,- worden gewonnen (beschikbaar gesteld door Veneberg, Den Ham).
De winnaar is mevr. C. Meijerink uit Losser die exact de juiste hoeveel verwerkt hout opgaf (2,45 m3).

Ondanks het warme weer werd de fair goed bezocht.

                                   

Standhouders en organisatie kunnen terugkijken op een geslaagde dag!

                                   

De Restauratiefair werd mede mogelijk gemaakt door:

      

 

                              

Studenten bouwen replica van een zerkenlichter

Stichting RIBO is altijd op zoek naar interessante opdrachten voor studenten Technicus Hout en Restauratie.

Onlangs werden we benaderd door de Stichting Terebinth met het verzoek om een replica te bouwen van een zerkenlichter uit 1662. Terebinth is een stichting die zich inzet voor het behoud van funerair erfgoed.
De originele zerkenlichter staat in de Grote of Sint Laurenskerk Weesp en dateert uit 1662. Voor zover bekend is dit een van de weinige zerkenlichters die er nog zijn. Een zerkenlichter werd destijds door de grafdelver gebruikt om grafzerken in de kerk te kunnen verplaatsen.


Studenten Technicus Hout en restauratie beginnen in juni met de bouw van de replica.

Demo Restauratie timmeren tijdens finales Skills Heroes

           

De finales van de Skills Heroes vond plaats in de RAI van 19 t/m 22 maart jl.

Tijdens deze Skills hebben Han, Tim, Stef en Henk,  studenten Technicus Hout en Restauratie, deelgenomen aan de demo wedstrijd restauratie timmeren.

Ze restaureerden onder andere een raamkozijn en een deel van een tandwiel uit een molen.

Deze demo wedstrijd stond onder leiding van Bouke Koopman, aannemersbedrijf Koningsstijl.

Ook leerlingen van restauratiebedrijf Burgy uit Leiden en R. Jonker restauratiewerken uit Zaandam namen deel aan deze demonstratie restauratie.

Prachtige promotie voor de restauratie en vakmanschap!

Kom naar de open dag Technicus Hout en Restauratie

Op woensdag 6 februari 2019 is de open dag voor de opleiding Technicus Hout en Restauratie.

Is deze brede unieke opleiding iets voor jou?

We maken graag kennis op 6 februari en laten je zien wat deze opleiding voor jou kan betekenen.

De open dag is op het erf waar de praktijk plaats vindt.

Tot dan!

 

Eerste vakdiploma voor studenten Technicus Hout en Restauratie

 

De eerste 9 studenten, die in 2015 zijn gestart met de opleiding Technicus Hout en Restauratie, hebben op donderdag 4 oktober jl. hun vakdiploma uitgereikt gekregen. De uitreiking vond plaats in Erve Hondeborg, in een prachtig gerestaureerde Twickelschuur. Het diploma is de kroon op hun opleiding. Het was de eerste keer dat dit diploma werd uitgereikt.

De diploma's werden uitgereikt door Egbert Germs (docent) en Bart Buijs (secretaris RIBO).

Naast het vakdiploma ontvingen de gediplomeerden eveneens het Praktijkcertificaat ROP. Hierop staat aangegeven op welke restauratieprojecten zij hun beroepspraktijkvorming hebben gedaan. Deze vond in belangrijke mate plaats bij restauratiebedrijven en op speciale erkende RestauratieOpleidingProjecten (ROP).

Deze opleiding, met ambachtelijke werken en de toepassing van moderne machines en technieken, blijkt jongeren zeer aan te spreken. OP dit moment volgen reeds 50 studenten deze opleiding. Voor veel jongeren sluit deze opleiding beter aan op hun interesse dan bestaande reguliere opleidingen op het gebied van bouw/hout.

 

Koninklijke aandacht voor het restauratieambacht

 

Tijmen Braakman, beste restauratietimmerman van Nederland 2018, mocht zijn restauratievakmanschap tonen aan koning Willem - Alexander. De koning bracht op 26 september jl. een bezoek aan Hengelo (ov) ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van Hengelo als techniekstad. De koning was zeer geïnteresseerd in de werkzaamheden van Tijmen. Tijmen heeft deze zomer met veel enthousiasme zijn opleiding Technicus Hout en Restauratie afgerond en werkt nu bij restauratiebedrijf Hanzebouw te Zwolle. Tijmen is vorige maand begonnen met de opleiding Professional Restauratie bij het ROC van Twente

Opleiding Technicus Hout en Restauratie slaat aan

 

Dit nieuwe schooljaar is een groep van 25 nieuwe studenten, waarvan 4 meiden, gestart met de opleiding Technicus Hout en Restauratie. In deze nieuwe opleiding ligt het accent sterk op vakmanschap, ambacht en innovatie. Studenten worden gedurende 3 jaren opgeleid in restauratie timmeren, meubels maken en machinaal houtbewerken. Eén dag per week krijgen ze theoretisch onderwijs en één dag praktijkinstructie op het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van RIBO. De overige 3 dagen lopen ze stage bij diverse bedrijven.

Veel jongeren zien deze opleiding als een goed alternatief voor bestaande timmer- en meubelopleidingen. Op dit moment wordt deze opleiding uitsluitend aangeboden door het ROC van Twente i.s.m. met RIBO, maar verschillende andere regio's hebben serieuze interesse om de opleiding ook aan te bieden.

Skills 2018; Tijmen Braakman beste restauratietimmerman van Nederland

Tijmen Braakman (leerling Technicus Hout en Restauratie ROC van Twente) uit Den Ham is zaterdag 17 maart beste restauratietimmerman van Nederland geworden. Als tweede en derde eindigden respectievelijk Theo de Groot (HMC Amsterdam) en Harro Maljaars (Scalda).

Aan deze landelijke finale van de Skills Restauratie (die plaatsvond op 16 en 17 maart jl.) namen bevlogen restauratieleerlingen uit heel Nederland deel. In twee dagen tijd werden verschillende opdrachten (klokkenstoel, weefgetouw, trap en kerkbank) uitgevoerd, die bij loting waren verdeeld.  Daarbij werd gebruik gemaakt van historisch bouwmaterialen uit het depot van RIBO. Restauratie vergt immers de nodige improvisatie en vakmanschap. Tijdens deze vakwedstrijd voor mbo’ers kregen de studenten volop de kans om hun restauratietalenten te laten zien.

Stichting Gansoord stelde scholingsvouchers beschikbaar voor de prijswinnaars. Deze stichting heeft als doelstelling het bevorderen en instandhouden van Nederlands cultuur- en natuurhistorisch erfgoed en zet zich in voor behoud van het restauratie vakmanschap.

Deelnemers en organisatie kijken terug op een bijzonder geslaagde beroepenwedstrijd waarbij vakmanschap en passie voor restauratie volop tot uiting kwam.

De wedstrijd werd gehouden in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van RIBO aan de Haarweg 3 in Hengelo en werd georganiseerd door World Skills Netherlands, ROC van Twente en RIBO.

Bijzonder is dat een andere leerling uit dezelfde opleiding Technicus Hout en Restauratie meedeed met een andere beroepenwedstrijd, Skills Meubelmaken. Joes Marsman uit Dalfsen behaalde zilver tijdens de Skills Meubelmaken in de IJsselhallen in Zwolle.

ROC van Twente en RIBO zijn bijzonder trots dat drie leerlingen met de wedstrijden hebben kunnen meedoen waarvan er twee een podiumplek hebben gehaald.

De Beroepenwedstrijd Restauratie werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Gansoord.

Restauratie Opleidingsprojecten 2017 in de provincie Overijssel

Stichting RIBO maakt het ook in het verslagjaar 2017 mogelijk dat jonge bouwvakkers zich kunnen  bekwamen in het restaureren monumentale gebouwen Klik hier voor de inhoudelijke rapportage.

Minister Van Engelshoven bezoekt nieuwe restauratieopleiding

Op maandag 19 februari bracht  Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een bezoek aan het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht.
Zij maakte kennis met studenten van de nieuwe “cross over” opleiding Technicus Hout en Restauratie. Met de nieuwe opleiding Technicus Hout en Restauratie willen ROC van Twente en RIBO jonge restauratietalenten ontwikkelen door vakmanschap, ambacht en innovatie te combineren. Jongeren worden hout-breed opgeleid voor zowel de instandhouding van de historisch gebouwde omgeving als meubel en interieur.
Stilstaan is achteruitgang en dat geldt ook in de restauratiebranche. Daarom leren studenten naast traditionele vaardigheden ook te werken met onder meer 5-assig CNC-frezen en het toepassen van 3D scan technieken. Deze aanpak is nu vrij vernieuwend binnen de restauratie. Het samenbrengen van oude en nieuwe technieken in deze opleiding geeft een impuls aan nieuw vakmanschap in de restauratie. Deze opleiding spreekt jongeren, maar ook bedrijven aan.

Europees jaar van het Cultureel erfgoed

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De voornaamste doelstelling van het jaar is het bewustzijn over de uitdagingen en kansen op het gebied van cultureel erfgoed vergroten. De maand februari staat in het teken van duurzaam vakmanschap. Een belangrijke focus ligt op de vraag hoe het restauratievak aantrekkelijker te maken voor jongeren. Een vraag die in de meeste Europese landen speelt. De opleiding Technicus Hout en Restauratie wordt gezien als een goed voorbeeld.

Eerste vakdiploma voor studenten Technicus Hout en Restauratie

 

De eerste 9 studenten, die in 2015 zijn gestart met de opleiding Technicus Hout en Restauratie, hebben op donderdag 4 oktober jl. hun vakdiploma uitgereikt gekregen. De uitreiking vond plaats in Erve Hondeborg, in een prachtig gerestaureerde Twickelschuur. Het diploma is de kroon op hun opleiding. Het was de eerste keer dat dit diploma werd uitgereikt.

De diploma's werden uitgereikt door Egbert Germs (docent) en Bart Buijs (secretaris RIBO).

Naast het vakdiploma ontvingen de gediplomeerden eveneens het Praktijkcertificaat ROP. Hierop staat aangegeven op welke restauratieprojecten zij hun beroepspraktijkvorming hebben gedaan. Deze vond in belangrijke mate plaats bij restauratiebedrijven en op speciale erkende RestauratieOpleidingProjecten (ROP).

Deze opleiding, met ambachtelijke werken en de toepassing van moderne machines en technieken, blijkt jongeren zeer aan te spreken. OP dit moment volgen reeds 50 studenten deze opleiding. Voor veel jongeren sluit deze opleiding beter aan op hun interesse dan bestaande reguliere opleidingen op het gebied van bouw/hout.

 

Opleiding Technicus Hout en Restauratie slaat aan

 

Dit nieuwe schooljaar is een groep van 25 nieuwe studenten, waarvan 4 meiden, gestart met de opleiding Technicus Hout en Restauratie. In deze nieuwe opleiding ligt het accent sterk op vakmanschap, ambacht en innovatie. Studenten worden gedurende 3 jaren opgeleid in restauratie timmeren, meubels maken en machinaal houtbewerken. Eén dag per week krijgen ze theoretisch onderwijs en één dag praktijkinstructie op het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van RIBO. De overige 3 dagen lopen ze stage bij diverse bedrijven.

Veel jongeren zien deze opleiding als een goed alternatief voor bestaande timmer- en meubelopleidingen. Op dit moment wordt deze opleiding uitsluitend aangeboden door het ROC van Twente i.s.m. met RIBO, maar verschillende andere regio's hebben serieuze interesse om de opleiding ook aan te bieden.

Skills 2018; Tijmen Braakman beste restauratietimmerman van Nederland

Tijmen Braakman (leerling Technicus Hout en Restauratie ROC van Twente) uit Den Ham is zaterdag 17 maart beste restauratietimmerman van Nederland geworden. Als tweede en derde eindigden respectievelijk Theo de Groot (HMC Amsterdam) en Harro Maljaars (Scalda).

Aan deze landelijke finale van de Skills Restauratie (die plaatsvond op 16 en 17 maart jl.) namen bevlogen restauratieleerlingen uit heel Nederland deel. In twee dagen tijd werden verschillende opdrachten (klokkenstoel, weefgetouw, trap en kerkbank) uitgevoerd, die bij loting waren verdeeld.  Daarbij werd gebruik gemaakt van historisch bouwmaterialen uit het depot van RIBO. Restauratie vergt immers de nodige improvisatie en vakmanschap. Tijdens deze vakwedstrijd voor mbo’ers kregen de studenten volop de kans om hun restauratietalenten te laten zien.

Stichting Gansoord stelde scholingsvouchers beschikbaar voor de prijswinnaars. Deze stichting heeft als doelstelling het bevorderen en instandhouden van Nederlands cultuur- en natuurhistorisch erfgoed en zet zich in voor behoud van het restauratie vakmanschap.

Deelnemers en organisatie kijken terug op een bijzonder geslaagde beroepenwedstrijd waarbij vakmanschap en passie voor restauratie volop tot uiting kwam.

De wedstrijd werd gehouden in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van RIBO aan de Haarweg 3 in Hengelo en werd georganiseerd door World Skills Netherlands, ROC van Twente en RIBO.

Bijzonder is dat een andere leerling uit dezelfde opleiding Technicus Hout en Restauratie meedeed met een andere beroepenwedstrijd, Skills Meubelmaken. Joes Marsman uit Dalfsen behaalde zilver tijdens de Skills Meubelmaken in de IJsselhallen in Zwolle.

ROC van Twente en RIBO zijn bijzonder trots dat drie leerlingen met de wedstrijden hebben kunnen meedoen waarvan er twee een podiumplek hebben gehaald.

De Beroepenwedstrijd Restauratie werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Gansoord.

Restauratie Opleidingsprojecten 2017 in de provincie Overijssel

Stichting RIBO maakt het ook in het verslagjaar 2017 mogelijk dat jonge bouwvakkers zich kunnen  bekwamen in het restaureren monumentale gebouwen Klik hier voor de inhoudelijke rapportage.

Europees jaar van het Cultureel erfgoed

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De voornaamste doelstelling van het jaar is het bewustzijn over de uitdagingen en kansen op het gebied van cultureel erfgoed vergroten. De maand februari staat in het teken van duurzaam vakmanschap. Een belangrijke focus ligt op de vraag hoe het restauratievak aantrekkelijker te maken voor jongeren. Een vraag die in de meeste Europese landen speelt. De opleiding Technicus Hout en Restauratie wordt gezien als een goed voorbeeld.