Wisseling van de wacht.

Wisseling van de wacht bij Stichting RIBO

Op 1 oktober 2023 neemt Martin Bellers, projectleider bij het RIBO,  afscheid. Na ruim 37 jaar gaat hij met pensioen en nemen Susanne van den Beukel en Erik Kloek het stokje over. De nieuwbouw aan de Haarweg is na de zomer gereed. Dat is een mooi moment voor een wissel van de wacht.

Van links naar rechts: Erik Kloek, Martin Bellers en Susanne van den Beukel

Nieuwbouw en afscheid

Na 4 jaren van voorbereiding gaat voor Martin Bellers en collega’s van het RIBO een lang gekoesterde wens in vervulling – de bouw van het Restauratie- en Innovatielab. Het hoogste punt van de in het Twentse landschap passende nieuwbouw is bereikt en het grotendeels circulair en in houtbouw vervaardigde gebouw kost wel bloed, zweet en tranen. Maar de moeite loont volop. Straks is er namelijk voldoende ruimte voor de studenten van de opleiding Technicus hout en restauratie, voor restauratie-trainingen en uiteraard historisch bouwmateriaal. We kunnen niet wachten wanneer we het in gebruik kunnen nemen, aldus Bellers. Het terrein ligt nu vol met circulair bouwmateriaal wat we voor liefhebbers maar al te graag ‘in de etalage’ willen zetten. We hebben ambities. Naast een schijnend tekort aan vaklieden willen we investeren in de bewustwording en de nieuwe uitdagingen rondom herbestemming, verduurzaming en circulair bouwen. We hebben een praktijkcentrum dus ligt het ons aan het hart om met concrete toepassingen vanuit praktijkvraagstukken onze studenten voor te bereiden op de toekomst en daardoor restauratie-vakmanschap levend te houden. Maar met het nieuwe schooljaar neemt Bellers, na vele jaren RIBO, afscheid. Hij verheugt zich op zijn wel verdiende pensioen en draagt het stokje over.

Vooruitblik

Susanne van den Beukel gaat per 1 september als directeur gedeeltelijk de taken van Bellers over nemen. Erik Kloek neemt als coördinator opleidingen en trainingen de andere taken over. Met een frisse kijk en jarenlange ervaring op het gebied van erfgoed en restauratie verheugen zij zich om bij het RIBO aan de slag te gaan. In haar studie als restaurator en jarenlange werkervaring binnen  de cultuur- en erfgoedsector heeft Van den Beukel  ervaren hoe belangrijk het is om in goede vakopleiding te investeren om daarmee het behoud van ons waardevol erfgoed te borgen.  Kloek heeft veel passie voor het werken met hout en heeft jarenlang ervaring als coachend manager. Beiden juichen de ambities van het RIBO toe en willen de schouders eronder zetten om samen met een gepassioneerd team de activiteiten verder uit te rollen.